Fitness-harrastuksen aloittaminen pyöräilemällä

Jos urheilu on jostain syystä jäänyt viimeisten vuosien aikana hieman vähemmälle, sen pariin pääseminen voi tuntua aluksi hyvinkin haastavalta. Salille lähteminen saattaa ahdistaa, ryhmäliikuntatunneista saa aivan omanlaisiaan paineita ja juokseminen voi tuntua aluksi aivan liian raskaalta. Tällaisten tilanteiden varalle on onneksi kehitetty yksi helppo ja ehdottoman mukava laji – nimittäin pyöräily.

Monilla on pyörä jo entuudestaan, ja jos ei, sellainen löytyy nettikaupasta. Pyöriä myydään paljon myös käytettyinä, ja jos on pienintäkään taipumusta nikkaroimiseen ja omilla käsillä tekemiseen, sellaisen voi myös koota itse. Pyörän lisäksi harrastaja tarvitsee vain säähän ja urheiluun soveltuvat vaatteet, juomapullon, kypärän ja tietenkin myös hyvän mielen ja asenteen.

Aloita kevyesti

Pyöräilyyn hurahtaa todella nopeasti, onhan kyseessä hauska harrastus. On kuitenkin tärkeää aloittaa uusi harrastus kevyesti revähdysten ja muiden vammojen syntymisen todennäköisyyden minimoimiseksi. Aloitteleva harrastaja voikin ottaa tavoitteekseen pyöräillä sopivan lenkin kolme kertaa viikossa. Näin aikaa riittää myös palautumiseen ja muiden arkisten askareiden tekemiseen. On myös ehdottoman tärkeää lämmitellä lihakset hyvin.

Jos lenkkien tekeminen ei tunnu omalta jutulta, pyöräilyn voi ottaa osaksi arkisia askareita. Pyöräily onkin hyvää hyötyliikuntaa, ja matkat esimerkiksi kauppaan ja takaisin sujuvat näin todella nopeasti. Moni pyöräilee esimerkiksi kouluun tai työpaikalle ja saa näin kätevästi hoidettua päivän urheilut alta pois. Tällöin myöskään itse suorittamisesta ei muodostu harrastuksen päätarkoitusta.

Pysy suunnitelmassasi

Pyöräily on oiva tapa kohottaa kuntoa. Se parantaa jalkojen ja keskivartalon lihaksistoa, suoristaa ryhtiä ja parantaa hapenottokykyä. Kun kunto kohoaa, kehoon muodostuu uusia pieniä verisuonia, jotka auttavat happirikkaan veren kuljettamisessa ympäri kehoa. Pyöräily myös ehkäisee tehokkaasti erilaisia sydän- ja verisuonitauteja ja laskee sydäninfarktin todennäköisyyttä. Jotta tulokset olisivat pitkäaikaisia, harrastajan on pysyttävä suunnitelmassaan.

Niin kuin ei mistään muustakaan lajista, myöskään pyöräilystä ei saa tehdä pakkopullaa. Kyseessä on hauska tapa nostattaa kuntoa ja pitää huolta omasta kehostaan. Muutamalla polkaisulla pääsee pitkälle, ja satulan selästä näkee upeita maisemia. Pyöräilit sitten kaupungissa tai maaseudulla tai jossain siltä väliltä, ulkoilma tekee hyvää sekä mielelle että keholle. Ja sen tulisi olla harrastuksen päämotivaattori.