Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, sillä sitä harrastaa ja seuraa yli 3 miljardia ihmistä ympäri maailman. Lajia pelataan ammattitasolla jokaisella mantereella, ja sen ympärille on vuosisadan aikana kehittynyt vahva kannattajakulttuuri, jollaista ei muiden urheilulajien kohdalla ole nähty.

Säännöt ovatkin varmasti kaikille ainakin pääpiirteittäin selvät, sillä loppujen lopuksi pelin kulku on melko yksinkertainen: kaksi 11 hengen joukkuetta kamppailee keskenään saadakseen pallon osumaan vastustajan maaliin. Suomessa lajia on pelattu jo sen alkuajoista saakka, ja tänä päivänä arviolta puoli miljoonaa suomalaista harrastaa jalkapalloa. Maassamme on vahva fanikulttuuri, joka ulottuu jopa merien taakse, ja monet innokkaimmat kannattajat lähtevätkin ulkomaille saakka seuraamaan suosikkijoukkueensa pelejä. Tunnelmaa siivitetään usein fanituotteiden avulla, joita tarjoaa esimerkiksi Samdodds.

Jalkapallo ja pesäpallo – erilaisia, mutta niin samanlaisia

Jalkapallo on Suomessakin yksi suosituimmista urheilulajeista pesäpallon, jääkiekon ja salibandyn lisäksi, ja se sopiikin oivaksi liikuntamuodoksi muiden pallopelien ohella. Moni ei ehkä tiedä, että esimerkiksi pesäpallo ja jalkapallo ovat keskenään yllättävänkin samankaltaisia, sillä niitä yhdistää aerobisuus, nopeus ja runsas juokseminen. Yhden pesäpallo- tai jalkapallo -ottelun aikana pelaajalle kertyy juoksukilometrejä jopa 13 – 14 kilometrin verran, ja tavallisesti kyse on nopeista spurteista ja kiihdytyksistä kumpaisessakin lajissa. Räjähtävyys ja nopeat tilannemuutokset ovatkin varmasti yksi monista syistä siihen, miksi jalkapalloa on mukava katsella myös kotisohvalta tai katsomosta käsin. Lisäksi oman suosikkijoukkueen seuraaminen ja erilaiset mestaruustaistot ja niistä veikkaaminen ovat monelle jalkapallofanille elämän suola.

Suomalaiset seuraavat jalkapalloa ahkerasti

Jalkapallon ystäville löytyy seurattavaa ja ihailtavaa aina, sillä lajin ollessa maailmanlaajuinen, löytyy jostakin jalkapalloliigasta aina ajankohtaisia otteluita. Suomessa Veikkausliiga on korkein sarjataso jalkapallon saralla. Kausi käynnistyy kevättalvella ja jatkuu loppusyksyyn saakka, jolloin eniten otteluita voittanut joukkue palkitaan Veikkausliigan mestaruuspatsaalla. Kansainvälisiä, Suomessakin suuren kannattajajoukon saavuttaneita liigoja ovat muun muassa Englannin Premier League, eli Valioliiga, Espanjan Primera División, Italian Serie A sekä Saksan Bundesliiga. Myös yksittäiset eurooppalaiset jalkapallojoukkueet kuuluvat kotimaisten fanien suosikkeihin, ja näitä ovat esimerkiksi Liverpool FC, Manchester United sekä Real Madrid. Neljän vuoden välein järjestettävät MM-kisat saavat puolestaan koko maailman sekaisin, sillä kisat on maailman seuratuin urheilutapahtuma olympialaisten lisäksi ja kerää miljoonittain ihmisiä television ääreen jopa useiden viikkojen ajaksi.