Pelivarusteet

Pesäpallo ei ole välineurheilua. Jo pienilläkin varusteilla pääsee pesistä pelaamaan vaikka työporukan kanssa kuntoilumielessä, sillä ei tarvita kuin maila, pallo ja räpylä.

Mutta millaisia? Siitä otetaan selvää. Ennen vanhaan mailat olivat puuta. Ne olivat painavia ja heikkorakenteisia ja menivät helposti rikki kovaa lyödessä. Suuri mullistus pesäpallolle oli 80-luvulla Karhun julkistamat lasikuituiset mailat, joista tuli hitti välittömästi niiden ilmestyttyä. Karhu on tänä päivänä suurin pesäpallomailojen valmistaja, ja materiaalina käytetään lasi- ja hiilikuidun yhdistelmää. Tällaiset mailat ovat keveitä ja kestäviä, eikä ole mitään syytä miksi kukaan käyttäisi enää puumailaa.

Pallo pitää olla pesäpalloliiton hyväksymä virallinen pallo. Miesten pallot painavat 160–165 grammaa ja naisten hieman vähemmän. Hyvä pallo on kimmoisa, koska sitä kuitenkin pompotetaan, lyödään ja otetaan kiinni koko ajan. Vuodesta 2005 juuri tätä kimmoisuutta varten kehitettiin uusi määre, joka määrää kuinka kimmoisa pallon pitää olla. Miesten pallossa tämä tarkoittaa sitä, että uuden pallon kimmoisuus on oltava 44–45,5 prosenttia, käytettynäkin yli 40 %.

Räpylät eroavat suuresti mitä maailmalla pelatussa pesäpallon sukulaislajissa baseballissa käytetään. Yllättävää kyllä, lajiliitto ei määrää että räpylää tulee käyttää, se ei ole pakollista. Mutta kyllä tekee mieli jotain olla käden ja pallon välissä kun se napsahtaa käteen yli 100km/tunnissa vauhdilla. Räpylöiden materiaali on useimmiten nahkaa ja räpylän ergonominen suunnittelu takaa sen, ettei vammoja pitäisi syntyä palloa kiinniotettaessa.

Kisoissa myös kypärän käyttö on pakollista kaikilla muilla paitsi ulkovuoron takakentän koppareilla sekä lukkarilla. Jos pelaaja yrittää lyömään ilman kypärää, merkataan siitä tekninen palo joukkueelle. Kypärä on ehkä hieman harhaan johtava nimitys tälle vauvojen konttauskypärää muistuttavalle pääsuojalle.

Jotkin pelaajat suosivat pelatessa piikkareita, toiset tyytyvät tavallisiin juoksupiikkareihin. Se parantaa pitoa etenkin hiekkatekonurmilla pelatessa mutta ei millään tapaa ole pakollista kuitenkaan.