Amerikkalainen pesäpallo

Amerikkalainen pesäpallo tunnetaan Suomessakin ehkä paremmin baseballina. Baseball on yksi suosituimmista urheilulajeista Yhdysvalloissa. Baseballissa kaksi yhdeksän hengen joukkuetta kisaa toisiaan vastaan kentällä, kumpikin vuoron perään ns. sisä- ja ulkovuorossa. Baseballin jännittävin kamppailu tapahtuu palloa lyövän pelaajan ja syöttäjän välillä. Lyöjän osuman perusteella oman joukkueen pelaajat pääsevät etenemään kentällä ja tekemään juoksuja päätyen lopulta takaisin kotipesään. Suomalainen pesäpallo perustuu osittain amerikkalaiseen baseballiin. Pesäpallo on Suomen kansallisurheilulaji.

Suomalainen pesäpallo vs. baseball

Suomalainen pesäpallo on säilynyt perusidealtaan samana jo 95 vuotta. Suomen kansallispelin säännöt pohjautuvat osittain amerikkalaiseen pesäpalloon, mutta suomalaisille tutussa pelissä on joitakin tärkeitä eroavaisuuksia. Suomalaisessa pesäpallossa ensimmäinen pomppu ratkaisee sen, onko pallo mukana pelissä vai ei. Koska suomalaisessa peliversiossa palloon on paljon amerikkalaista versiota helpompi osua, keskeisemmäksi muodostuukin se, miten ja mihin suuntaan lyöjä palloa lyö. Takarajan yli lyömisestä ei pesäpallossa ole hyötyä toisin kuin baseballissa. Pesäpallokenttä eroaa myös muodoltaan baseball-kentästä.

Baseballin kannatus nousussa myös Suomessa

Baseball on kerännyt intohimoisen fanikunnan etenkin Yhdysvalloissa ja Keski-Amerikassa. Lajin suurimman sarjan, eli MLB:n, suosio on kuitenkin ollut kovassa kasvussa myös Suomessa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että sarjan ottelumäärä on hurja ja pelejä on nykyään helppo seurata livenä netissä. Esimerkiksi monet vedonlyöntiyhtiöt näyttävät ilmaisia MLB-otteluita sivustoillaan lähes päivittäin. Jos olet vielä MLB-fanituotteita vailla, voit löytää mitä etsit verkossa, esimerkiksi Supporters Placessa, mistä löydät lajin kuin lajin fanivaatteet ja muut tuotteet aikuisille ja lapsille.