Major League Baseball

Major League Baseball eli MLB on yksi maailman hallitsevimmista baseball-organisaatioista. Perustamisajankohta viime vuosisadan alussa tekee myös Major League Baseballista liigojen vanhimman. MLB yhdisti Pohjois-Amerikkalaiset liigat American Leaguen ja National Leaguen, joissa molemmissa pelasi 15 joukkuetta. Yhdistämisen jälkeen liigassa pelaa yhteensä 30 baseball-joukkuetta. Niistä 29 joukkuetta on kotoisin Yhdysvalloista ja yksi Kanadasta.

Photo Works / Shutterstock.com
Photo Works / Shutterstock.com

Viisitoista American League-joukkuetta on jaettu Itä-Amerikkalaisiin, Keski-Amerikkalaisiin ja Länsi-Amerikkalaisiin joukkueisiin. Tunnettuja Itä-Amerikkalaisia joukkueita ovat muun muassa New York Yankees ja Tampa Bay. Keski-Amerikan ja Länsi-Amerikan joukkueista esimerkkinä mainittakoon Chi White Sox ja LA Angels. National League on jaettu samaan tapaan American Leaguen kanssa kolmeen osaan. Kuuluisia National Leaguen joukkueita ovat muun muassa NY Mets, Philadephia ja LA Dodgers.

Pelikaudet

Baseball-kausi koostuu 162 pelistä. Kausi huipentuu sesongin lopuksi käytävään turnaukseen, jossa jokaisen liigan viisi parasta joukkuetta kohtaavat World Series-otteluissa. World Series aloitettiin jo vuonna 1903 ja nykyään se on valtava mediaspektaakkeli, jota seuraavat kymmenet miljoonat katsojat, ja joka lähetetään television, radion ja internetin välityksellä ympäri maailman. Varsinkin Yhdysvalloissa baseball on koko kansan seuraama urheilulaji ja finaaliotteluita jättää harva katsomatta. Pelit ovat parhaillaan käynnissä ja vedonlyönti käy kuumana. Joukkueet, joilla on pienimmät voittokertoimet tällä hetkellä ovat muun muassa New York Yankees, Chigaco Cubs, Boston Red Sox, Kansas City Royals ja Washington Nationals.

Kuuluisia baseball-tähtiä

Baseball-maailmaan mahtuu paljon erinomaisia pelaajia ja heidän asettaminen paremmuusjärjestykseen on vaikeaa. Kuuluisimmista mainittakoon esimerkiksi NY Yankeesin kapteeni Derek Jeter, joka on auttanut Yankeesin voittamaan mestaruuden jo viidesti. Toinen kaikkien baseball-fanien tuntema pelaaja on Yankeesin Alex Rodriquez. Rodriquez on uransa aikana lyönyt uskomattomat 654 homerunia eli suomeksi kunnaria. Muita kuuluisia baseball-pelaajia ovat esimerkiksi LA Angelsin Albert Pujols ja Bostonin David Ortiz.