Oman pesän likaaminen eli puhetta sopupeliskandaalista

Tällä hieman raflaavallakin otsikolla haluan palata siihen skandaalinkäryiseen aikaan, kun kävi ilmi, että tästä kansallispelistämme pelattiin sopupelejä. Eli pelaajat olivat keskenään sopineet tasapeleistä suurten pitkävetovoittojen toivossa ja kuinkas sitten kävikään, kiinni jäätiin niin että kolahti ja kotimainen pesis sai kyllä melkoista likapyykkiä aikaiseksi.

Mistä skandaali sitten lähti? Tapahtumasta on aikaa jo reilu 15 vuotta, mutta silti se likaa vielä omaa pesää pesiksessä, jos näin voidaan sanoa. Luottamus lajiin kun on mennyt, niin sitä on vaikea sieltä pohjamudista saada takaisin vaikka loppupeleissä sopupelisotkuun osallistui vain murto-osa pesiksen pelaajista, toimitsijoista ja johtohenkilöistä. Eli vuosi oli 1998 kun tämä tapahtumasarja sai alkunsa, elokuun 11. päivän sekä 13. päivän otteluista. Ensin pelattiin ottelut Seinäjoen Maila-Jussit vastaan Kankaanpään Maila sekä Oulun Lippo vastaan Jyväskylän kiri. Molemmat ottelut päättyivät kahden jakson jälkeen tasatilanteeseen ja yleensähän näissä tasatuloksissa on vedonlyönnissä suuret kertoimet, niin myös tässäkin tapauksessa. Kaksi päivää myöhemmin pelattiin kolme ottelua, Kaisaniemen Tiikerit kohtasivat Haminan Palloilijat, Siilinjärven pesis Juvan Pallon sekä Kankaanpään Mailan vastustajaksi tuli Oulun Lippo. Myös näissä otteluissa käräjäoikeus katsoi ottelun lopputuloksen olevan sovittu.

Miten sitten tällainen pelien sopiminen oli mahdollista? Aiemmin olivat pelit pelattu yhdeksän vuoroparin systeemillä mutta Veikkaus muutti lajin sääntöjä nykyiseen kahden jakson peliin joka mahdollisti sen, että pesäpallosta pystyi paremmin tekemään veikkauskohteita. Tämä uusi systeemi palveli sekä Veikkausta että katsojia, jotka saivat lisäjännitystä veikkauksella ja Veikkaus hyötyi tästä taloudellisesti. Mutta kuten huomattu, myös itse pelaajat ja toimihenkilöt näkivät tässä pienoisen porsaanreiän ja mahdollisuuden tienata hieman extraa kehnojen pesispalkkojen lisukkeeksi kun pelikohteiksi tulivat miesten superin viimeisen kierroksen otteluita.

Sanoohan sen jo vanha sananlaskukin että minkä taakseen jättää sen edestään löytää sekä ahneella olevan paskainen loppu, niin myös tässäkin tapauksessa. Kaiken kaikkiaan kolmisen kymmentä pesäpallossa mukana olevaa henkilöä on saanut rangaistuksen sopupeleihin osallistumisesta ja rangaistuksia on jaettu niin sakkojen kuin ehdollisten vankeuksien muodossa. Sekä tietenkin voitot palautuivat Veikkaukselle joka sekin koki tappiota tämän sotkun takia. Sopupelit nimittäin poistivat pesäpallon kokonaan Veikkauksen listoilta, ja sehän oli jo ehtinyt budjetoida itselleen tuloja tulevista veikkauskohteista. Suurimpien arvioiden mukaan Veikkaus hävisi tällä skandaalilla 14 miljoonaa markkaa eli reilut 2 miljoonaa euroa. Sekä joukkueet menettivät paikkansa Superpesiksessä ja tippuivat jopa kaksi porrasta alaspäin. Näistä sopupeliskandaalissa mukana olleista joukkueista vain Kankaanpään Maila sekä Jyväskylän kiri pelaavat tällä hetkellä taas Superpesiksessä. Seinäjoen Mailajussit luopuivat sarjapaikasta vuonna 2008 taloudellisen tilanteen takia, samaan ratkaisuun päätyi Oulun Lippo vuonna 2010. Muut joukkueet joko pelaavat joko ykkösessä tai muissa sarjoissa tai ovat ajautuneet kokonaan konkurssiin skandaalin takia, kuten kävi Juvan Pallolle.