Pesäpallo Suomessa

Pesäpallo on ollut Suomen suosituimpia urheilulajeja, varsinkin kouluissa, melkein siitä lähtien kun Tahko Pihkala teki pelin säännöt 1910-luvulla.

Pelin termistö haavoineen ja paloineen on varsin sotaisaa, ja monet pitävätkin totena ajatusta että Pihkala kehitti pelin poikien koulimiseksi paremmiksi sotilaiksi, siitä huolimatta että peli perustuu pitkälti ulkomaisiin esikuviin kuten amerikkalaiseen pesäpalloon ja ruotsalaiseen pitkäpalloon. Pihkala oli kuitenkin maanpuolustuksen innokas suojeluskuntalainen, joka näki kaiken urheilun tähtäävän voimakkaan ”soturirodun” kasvattamiseen ja peliä harrastettiin ennen sotia paljon suojeluskunnissa.

Pelin ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1922, ja tärkein suurtapahtuma, Itä-Länsi ottelu, sai alkunsa 1932. Tapahtuma on edelleen pesäpallovuoden kohokohtia, jossa Suomen itä- ja länsipuoliskon seurojen parhaista pelaajista kootut joukkueet taistelevat voitosta. Otteluita on nykyään viisi: miesten ja naisten, kaksi poikien ja yksi tyttöjen ottelu.

Pesäpalloa pelataan useassa eri sarjassa, josta korkein on Superpesis. Miehillä on sarjassa 12 ja naisilla 11 joukkuetta. Pesäpallo on kilpailulajina erityisen suosittua Pohjanmaalla, mutta kaikkien aikojen menestynein joukkue on kainuulainen Sotkamon Jymy.